1. Μαγειρική
 2. Κρητική
 3. Ελληνική
 4. Φύσης
 5. Επιστροφή

Το ελαιόλαδο  Ο πολιτισμός της ελιάς

Συγγραφέας: Νίκος Ψιλάκης

 

Εκδότης: Κάρμανωρ

 

Τιμή: 21,70 €

:
 • Google+
 • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: 1999
Τύπος: Σκληρό
Σελίδες: 418
Διαστάσεις: 24x17cm

ISBN

 •  978-960-7448-17-0
 •  978-960-7448-18-7
 •  978-960-7448-20-0
 •  978-960-7448-19-4
 •  978-960-7448-31-6

Περιγραφή

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ελιά και το λάδι της! Μια ιστορική διαδρομή, ένα λατρευτικό πλαίσιο που μας έρχεται από τα βάθη του χρόνου κι ένα πολύτιμο υγρό που πότε μετουσιώνεται σε φως λυχναριού και πότε γίνεται ιερή επάλειψη για τα αγάλματα των θεών. Οι συγγραφείς φρόντισαν να καλύψουν σφαιρικά το θέμα της ελιάς και του λαδιού της προσφέροντας στο κοινό μια τεκμηριωμένη μελέτη αλλά και ένα χρηστικό εγχειρίδιο μέσα στο οποίο θα βρει όλες τις πληροφορίες που του χρειάζονται προκειμένου να χρησιμοποιήσει σωστά το «υγρό χρυσάφι» της ελληνικής γης.
Ελλάς και ελιά. Σχέση προαιώνια, ανεξίτηλη, ερωτική! Ας σκεφτούμε τι θα ήταν αυτό που άλλοι λένε σήμερα «μεσογειακή διατροφή» αν έλειπε το ελαιόλαδο. Πολύτιμο εφόδιο για τον Έλληνα, όσο πολύτιμη είναι και η υγεία μας. Ας το εκτιμήσομε διαβάζοντας στο ειδικό κεφάλαιο τα πορίσματα των πιο σύγχρονων ιατρικών ερευνών. Έτσι γιατί ελαιόλαδο σημαίνει υγεία. Και πολιτισμός!

Ξεσηκώνει τη θύμηση
«Το βιβλίο αυτό είναι στέρεος εκπρόσωπος κάθε πλευράς μελέτης της ελιάς και του λαδιού… Όλα τα κεφάλαια είναι νοικοκυρεμένα, κατά τα εξαντλητικά σχεδόν θέματά τους… Ξεσηκώνει τη θύμηση».
      + Δημ. Λουκάτος, καθηγητής Πανεπιστημίου
      πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας


Η Βίβλος του Ελαιολάδου
«Η στήλη απέκτησε το δικό της θησαυρό… «Το Ελαιόλαδο… Ο πολιτισμός της ελιάς». Κι έχει η Βίβλος του Ελαιολάδου εξώφυλλο σκούρο λαδί, με τις αρχαίες παραστάσεις, τον κότινο της νίκης στο ρόι με το λάδι να συνυπάρχουν με την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα που για να πετύχει πρέπει να ρίχνεις το λάδι σαν ερωτευμένος…
Ένα βιβλίο που όταν το πιάσεις στα χέρια σου, όχι μόνο δύσκολα το αφήνεις αλλά ολοένα επιστρέφεις σ’ αυτό για να κάνεις πράξη μια από τις δοκιμασμένες από το χρόνο και το κλίμα μας ελληνικές συνταγές…»
Ελένη Μπίστικα, εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Θα δείτε τον ήλιο της Μεσογείου να χύνεται στο πιάτο σας
«…Διαβάζοντας το βιβλίο θα δείτε τον ήλιο της Μεσογείου να χύνεται στο πιάτο σας σε τέτοιο βαθμό που ο συντάκτης αυτού του κειμένου ένιωθε σαν να μαύριζε στον ήλιο όσο κοίταζε τις φωτογραφίες… Μαθαίνομε ότι το λάδι της ελιάς ήταν από την αρχαιότητα θείο ελιξίριο, προσφορά στους θεούς, γαστρονομική απόλαυση, ιαματική πανάκεια, η αιώνια ουσία με τις χίλιες αρετές».
      Γκαστόν Καρέ, «Letzebuerger Journal», Λουξεμβούργο.

Βιβλίο που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα του πολιτισμού μας
«…Είναι ταυτόχρονα μια εκτεταμένη μελέτη που γίνεται για πρώτη φορά και ένα εργαλείο που μας βοηθά όχι μόνο να αγαπήσομε περισσότερο αλλά και να μάθομε τα μικρά μυστικά του ελαιολάδου. Βιβλίο που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα του πολιτισμού μας…»
      Λ. Παπαδόπουλος

Βοηθάτε…
«…Ως Υπουργός Γεωργίας οφείλω, εκτός από τις ευχαριστίες μου, να σας συγχαρώ γιατί, με την πραγματικά επίπονη και αναλυτική αυτή εργασία, βοηθάτε πραγματικά τις προσπάθειες για την προώθηση αυτού του τόσο σημαντικού για τη χώρα μας προϊόντος».
      Γ. Ανωμερίτης, υπουργός Γεωργίας

Θριαμβεύουν η γνώση, η επιτόπια έρευνα,
η αξιοποίηση της προφορικής παράδοσης

«…Έργο που προκαλεί θαυμασμό για την πληρότητά του. Και στην εργασία αυτή θριαμβεύουν η γνώση, η επιτόπια έρευνα, η αξιοποίηση της προφορικής παράδοσης, η καλλιτεχνική ευαισθησία, η τεχνική αρτιότητα της έκδοσης, με περιρρέουσα την ατμόσφαιρα της βιωματικής γνώσης».
      Γ. Αικατερινίδης, Δ/ντής Ερευνών Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών

Θέλω να αφήσω το μέγιστο της απόλαυσης στον αναγνώστη
«…Είναι μια καλαίσθητη έκδοση με πλήθος αρετών στις οποίες θα αναφερθώ σύντομα. Θέλω να αφήσω το μέγιστο της απόλαυσης στον αναγνώστη που θα το πάρει στα χέρια του».
      Ελευθ. Γιακουμάκη, Δ/ντρια Ιστορ. Λεξικού Ακαδημίας Αθηνών

Εμβαθύνει την έρευνα στη σχέση των Ελλήνων με το πολύτιμο δέντρο
«…Το βιβλίο εξετάζει σφαιρικά το θέμα του, παρέχει πλήθος στοιχείων από γνωστές και άγνωστες πηγές, εμβαθύνει την έρευνα στη σχέση των Ελλήνων με το πολύτιμο δέντρο και τα προϊόντα του».
Ηρακλής Ανδύρας, εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Εντυπωσιακά πλήρες…
«…Το βιβλίο είναι εντυπωσιακά πλήρες, μια συμπυκνωμένη πηγή πληροφοριών η οποία καλύπτει πλήρως ό,τι έχει σχέση με το λάδι».
Νταϊάνα Κόχυλα, εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»