1. Λευκώματα
  2. Ταξιδιωτικά
  3. Επιστροφή

Οίνοψ Πόντος ΦΩΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

Συγγραφέας: Νίκος Ψιλάκης

 

Εκδότης: Κάρμανωρ

 

Τιμή: 15,90 € 11,13 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: 2004
Τύπος: Σκληρό
Σελίδες: 186
Διαστάσεις: 24x17cm

ISBN

  •  960-7448-46-4

Περιγραφή

Το προλογικό σημείωμα του κ. Μ. Γ. Μερακλή
ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών


Γνωρίζω και εκτιμώ εξαιρετικά την πολύτιμη συμβολή του κ. Νίκου Ψιλάκη στη μελέτη και έρευνα του παραδοσιακού μας (του λαϊκού κατεξοχήν) πολιτισμού.
Αλλά τώρα μένω εντυπωσιασμένος και από το παρόν πολύπτυχο ποιητικό έργο του· έργο ενός doctus poeta, που όμως διασώζει στο ακέραιο την ευαισθησία του, η οποία μάλιστα ακριβώς με την παιδεία και τη γνώση αποκτά και σπουδαίο βάρος και στοχαστική συγκίνηση.
Ο ποιητής στην πρώτη και εκτενέστερη ενότητα παρακολουθείται να αποκαθιστά ψυχική επαφή με μια πανάρχαια πήλινη πινακίδα. Η πινακίδα έχει επάνω της χαραγμένη μια φωνή (λέξεις).
Συγκινημένος αναγνωρίζει πως είναι και δική του· σαν να επιστρέφει από τα βάθη του χρόνου ο ήχος της δικής του φωνής:
    Επιστρέφω για να συναντήσω τη φωνή μου,
      σε μιαν ακίδα κρέμεται από τότε,
      λένε πως είναι γραφέας των ανακτόρων και πως κάθεται
      σε μια πέτρα στην ασβεστωμένη πλαγιά του απομεσήμερου.
Μια μαγνητική έλξη τον τραβάει, σχεδόν τον «απάγει» στο παρελθόν εκείνο, απ’ όπου ξαναγυρίζει για να ενώσει τις δύο άκρες σε μιαν ενότητα. Δεν απολαμβάνει αυτή την ενότητα και τη συνοχή μακάριος (πολύ λιγότερο: με ηχηρές ρητορείες εθνικοφροσύνης). Πολύ περισσότερο αφήνεται στη μελαγχολία της φθοράς του χρόνου, γιατί τα σημάδια ζωής που ψηλαφεί και σχεδόν ακροάται από την άλλην άκρη του χρόνου είναι, βέβαια, υπαρκτά, όμως είναι μόνο σημάδια, ψήγματα από έναν ακέραιο κόσμο που καταποντίστηκε στον ωκεανό των αιώνων.