1. Κρητική Λαογραφία
  2. Λογοτεχνία
  3. Δοκίμιο και Επιστολογραφία
  4. Επιστροφή

Μελετήματα

Συγγραφέας: Στέφανος Ξανθουδίδης

 

Εκδότης: Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδού

 

Τιμή: 20,50 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: 2002
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 550
Διαστάσεις: 24x17cm

ISBN

  •  978-960-.....

Περιγραφή

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αβδού, γενέτειρας του Στεφάνου Ξανθουδίδη, επανέκδοσε με την άδεια του Δήμου Ηρακλείου και την οικονομική χορηγία του Δήμου Χερσονήσου το βιβλίο ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΑΝΘΟΥΔΙΔΟΥ, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ...

Καθηγητων Νικολάου Παναγιωτάκη & Θεοχάρη Δετοράκη: "ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΑΝΘΟΥΔΙΔΟΥ, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ", Β΄ έκδοση, Ηράκλειο 2002.
Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου εκπροσώπου των ελληνικών γραμμάτων Στεφάνου Ξανθουδίδη, ο Δήμος Ηρακλείου εξέδωσε δύο χρόνια μετά (1980) ένα τόμο με σπάνια και δυσεύρετα μελετήματά του. Το έργο της συλλογής, της επιλογής και της επιμέλειας αυτής ανατέθηκε σε δύο Κρητικούς επιστήμονες Καθηγητές, τον αείμνηστο Νικόλαο Παναγιωτάκη και τον Θεοχάρη Δετοράκη. Τον πρόλογο επιμελήθηκε ο τότε Δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης, που είχε και την πρωτοβουλία της έκδοσης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αβδού, γενέτειρας του Στεφάνου Ξανθουδίδη, επανεκδίδει σήμερα με την άδεια του Δήμου Ηρακλείου και την οικονομική χορηγία του Δήμου Χερσονήσου το βιβλίο αυτό.

Στη μελέτη αυτή αναδημοσιεύονται 52 άρθρα και μελετήματα του Στεφάνου Ξανθουδίδη, από το 1899-1928, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της συγγραφικής του παραγωγής, ταξινομημένα κατά ενότητες, που αντιπροσωπεύουν όλους τους τομείς των επιστημονικών ενδιαφερόντων του(Αρχαιολογικά, Ιστορικά, Φιλολογικά, Γλωσσικά-Λαογραφικά). Σε επίμετρο αναδημοσιεύτηκαν δύο ακόμη αρχαιολογικές μελέτες του. Η επανέκδοση σπάνιων και εξαιρετικά δυσεύρετων έργων του, ιδιαίτερα των πρωτολείων, που είδαν το φως σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, πολλά από τα οποία ήσαν άγνωστα στους παλαιότερους βιβλιογράφους του, ήταν επιτακτική επιστημονική ανάγκη.

Η έκδοση έγινε με απόλυτο σεβασμό των πρωτοτύπων. Τηρήθηκε η ορθογραφία, παρέμειναν σε παρενθέσεις οι αριθμοί των σελίδων, έτσι ώστε να αποτυπώνεται πλήρως και η αρχική σελίδωση και προστέθηκαν πλούσια ευρετήρια, που καθιστούν ευχερέστερη τη μελέτη του όλου έργου. Στο τέλος του νέου βιβλίου προστέθηκε η Ομιλία του κ. Θεοχάρη Δετοράκη στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδού, τις 5-8-2000, με θέμα, "Στέφανος Ξανθουδίδης ο πατριάρχης των κρητολογικών μελετών".