1. Κρητική Λαογραφία
  2. Επιστροφή

Κρητική Μυθολογία

Συγγραφέας: Νίκος Ψιλάκης

 

Εκδότης: Κάρμανωρ

 

Τιμή: 23,30 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: 2004
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 428
Διαστάσεις: 24x17cm

ISBN

  •  960-7448-12Χ

Περιγραφή

Ο συναρπαστικός κόσμος του κρητικού μυθόκοσμου. Μια προσέγγιση των μύθων με παράλληλη αξιοποίηση των νεότερων θρησκειολογικών, ιστορικών και αρχαιολογικών δεδομένων.


ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο μύθος ξαναγίνεται το αιώνιο παραμύθι

 «...Το θέμα της κρητικής μυθολογίας χειρίζεται ένας γνωστότατος Κρητικός μάστορας της τέχνης της επικοινωνίας, δηλαδή του ακόμη πιο δύσκολου προφορικού λόγου κι ένας, παρά τη νεότητά του, σοφός ήδη ερευνητής της διαχρονικότητας του κρητικού πολιτισμού, αυτός που έχει την πιο άμεση, μυστική θα έλεγα, σύνδεση με τις ρίζες της Κρήτης...

Ο Κρητικός μύθος, για τον Ψιλάκη, δεν είναι ένα μπερδεμένο ακατάληπτο επιστημονικά αίνιγμα. Αντίθετα, είναι λαμπερός γιατί είναι χωνεμένος. Στην "Κρητική Μυθολογία" του Ψιλάκη ο μύθος ξαναγίνεται το αιώνιο παραμύθι που τροφοδοτεί, ξαναβρίσκει τις ρίζες, γι’ αυτό και ανθίζει πάλι και βγάζει καρπούς...»

Γιάννης Σακελλαράκης, καθηγητής Αρχαιολογίας

Ξετυλίγεται το κουβάρι της πανάρχαιας αγωνίας

«…Μέσα απ’ αυτές τις μυθικές μορφές ξετυλίγεται το κουβάρι της πανάρχαιας αγωνίας, επινοητικότητας, δημιουργικής φαντασίας και ερμηνευτικής ευρετικής των Κρητών για τη ζωή, τη γέννηση, τον έρωτα, το θάνατο, τις θρηνητικές τελετές, τη νέμεση, το παιγνίδι, τον πόλεμο... τις μυητικές τελετές, την αναγεννώμενη κρητική θεότητα, τη Μεγάλη Μητέρα, τη γονιμότητα, τις αστρικές δοξασίες...

...Ως αναγνώστης κέρδισα πολλές γνώσεις, μια και απόλαυσα το βάθος και το εύρος των προσπαθειών του συγγραφέα και κατάλαβα το μόχθο και την αγάπη του για ό,τι κάνει (και κάνει πολλά για τούτο το ευλογημένο και πολύπαθο νησί)...»

Γιάννης Κουγιουμουτζάκης  Καθηγ. Πανεπιστημίου Κρήτης, εφημερίδα «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ»