1. Ιστορία και Πολιτική
  2. Ιστορία
  3. Ιστορία της Κρήτης
  4. Επιστροφή

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Από την Επανάσταση του 1866 ώς την Κατοχή

Συγγραφέας: Καρέλλης Μανόλης

 

Εκδότης: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

 

Τιμή: 20,00 € 18,00 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Α' έκδοση 2005 Τρέχουσα έκδοση 2018
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 400
Διαστάσεις: 24x17cm

ISBN

  •  978-960-524-195-7

Περιγραφή

Τα «Ιστορικά σημειώματα για την Κρήτη» είναι μια επιλογή από κείμενα που παρουσιάστηκαν σε κρητολογικά συνέδρια, σε ομιλίες και σε τοπικά ή εθνικής εμβέλειας έντυπα. Κοινό χαρακτηριστικό των κειμένων είναι η πρωτότυπη προσέγγιση σημαντικών επεισοδίων της πολυκύμαντης ιστορίας της Κρήτης κατά τον 19ο αιώνα και την εθνική αντίσταση, 1941-1945. Ιστορούνται ακόμη προσωπικότητες της Κρήτης με συμβολή στη διαμόρφωση της ιστορίας της και στην ανάπτυξη του πολιτισμού της.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε μια κατ’ εξοχήν αμφισβητούμενη μορφή της ελληνικής πολιτικής ζωής, τον εξ Ηρακλείου αρμοστή της Σμύρνης, Αριστείδη Στεργιάδη, και επιχειρείται η έκθεση των σχέσεών του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Στο επίμετρο του βιβλίου αναδημοσιεύεται η πολύ σημαντική έκθεση των ωμοτήτων των κατακτητών στην Κρήτη που συνέταξαν το 1945 οι Νίκος Καζαντζάκης, Ιωάννης Κακριδής και Ιωάννης Καλιτσουνάκης με εντολή της κυβέρνησης, ένα κείμενο που «ανακάλυψε» και δημοσίευσε ο Μ. Καρέλλης.

Ο Μανόλης Καρέλλης γεννήθηκε το 1932 στο Ηράκλειο, όπου ζει και σήμερα. Μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Αθήνας ίδρυσε στη γενέτειρά του την καθημερινή εφημερίδα «Η Αλλαγή», η οποία διέκοψε την έκδοσή της μετά την επιβολή του Απριλιανού πραξικοπήματος το 1967 και επανεκδόθηκε ύστερα από την πτώση της χούντας. Στη διάρκεια της Επταετίας, ο Μανόλης Καρέλλης φυλακίστηκε και κατόπιν εντάχθηκε στο αντιστασιακό κίνημα στην Ελλάδα και στον Καναδά. Εξελέγη δήμαρχος Ηρακλείου σε τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (1975, 1978, 1982 και 1986) και κατά τα έτη 1993 και 1994 υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διετέλεσε επίσης μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και σε συνέδρια πάνω σε ιστορικά θέματα.