1. Λογοτεχνία
  2. Παγκόσμια πεζογραφία
  3. Δοκίμιο και Επιστολογραφία
  4. Επιστροφή

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ

Συγγραφέας: Γιάλομ Μαίριλιν

 

Εκδότης: Άγρα

 

Τιμή: 24,73 € 22,25 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2006
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 472
Διαστάσεις: 21x14cm

ISBN

  •  9603256694

Περιγραφή

Αυτή η προκλητική, πρωτοπόρα και πλήρως συναρπαστική πολιτισμική ιστορία διερευνά πως αντιμετωπίστηκε το στήθος στον δυτικό κόσμο από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα – πως το κατανόησε η θρησκεία, οι τέχνες, η κοινωνία, η πολιτική, η ιατρική και η ψυχανάλυση.

Από την αιγυπτιακή θεότητα Ίσιδα, η οποία προσέφερε θεϊκή υπόσταση και αθανασία σ’ αυτούς που τρέφονταν από τα στήθη της, ως το θρύλο των ιδρυτών της Ρώμης –του Ρωμύλου και του Ρώμου– που θήλασαν μια λύκαινα, το βιβλίο της Μαίριλυν Γιάλομ αποκαλύπτει πως στους αρχαίους χρόνους το στήθος αντιμετωπίστηκε ως αντικείμενο λατρείας, ως μέσο συντήρησης. Η Γιάλομ δείχνει πως στις πρώιμες χριστιανικές αναπαραστάσεις το γυναικείο σώμα αντιμετωπίστηκε ως απειλή κατά της πνευματικότητας, και μετέπειτα ως η προσωποποίηση της χριστιανικής ευσπλαχνίας και της αγνότητας στις απεικονίσεις της Παρθένου που θηλάζει το βρέφος Χριστό στις εικόνες της Madonna-del-latte του 14ου αιώνα.
Η Γιάλομ περιγράφει πως στη διάρκεια της πανώλους των μεσαιωνικών χρόνων το στήθος έγινε αντιληπτό ως μέσο ανακούφισης και φροντίδας. Ποια είναι η πρόσληψή του στην τέχνη, από τους φλορεντινούς πίνακες της Μητέρας με το Βρέφος ως το έργο Η μαστροπός του Vermeer, και από τους πίνακες του Delacroix και της Mary Cassatt ως τα γλυπτά της Louise Bourgeois.
Περιγράφει πως το στήθος προσδιορίστηκε από τις ίδιες τις γυναίκες, από τους εραστές τους, από τους ηθικολόγους και τους πορνογράφους. Πως παρουσιάστηκε στη λογοτεχνία από τον Shakespeare, τη Funny Burney, (η οποία περιγράφει τη μαστεκτομή της που πραγματοποιήθηκε στα 1811) και τον Τολστόι (του οποίου η σφοδρή υπεράσπιση του θηλασμού αναδύεται στην Άννα Καρένινα) ως τον John Steinbeck, τον Ιtalo Calvino και την Adrienne Rich. Πως το στήθος απεικονίστηκε στη φωτογραφία και στις κινηματογραφικές ταινίες. Πως οι γυμνόστηθες γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν ως προπαγανδιστικό σύμβολο στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και στους δύο Παγκόσμιους πολέμους.
Η Μαίριλυν Γιάλομ μας προσφέρει μια έγκυρη, ευφυή, έντονα υπαινικτική και ολοκληρωτικά συναρπαστική πολιτισμική ιστορία εικοσιπέντε χιλιάδων χρόνων.


Ιερές, ερωτικές, οικιακές, ακόμη και πολιτικές αναπαραστάσεις του στήθους από την Παλαιολιθική Εποχή ως σήμερα παρουσιάζονται σ’ έναν φιλόδοξο κατάλογο μιας κατ’ ανάγκην επιλεκτικής πολιτισμικής ιστορίας… Η βιβλιογραφία είναι κόσμημα.
Kirkus Reviews

Η Γιάλομ συνδυάζει τη διορατικότητα αυτού που ασκεί κοινωνική κριτική με την ακρίβεια του ακαδημαϊκού, και το τελευταίο της βιβλίο, έργο που διαθέτει εκπληκτικό πολιτισμικό εύρος και ζωντανό λόγο, είναι καινοτόμο ως προς την επιλογή του θέματος και ιδιαίτερα επιτυχές στον τρόπο που  συνδέει την αισθητική με την πολιτική. 
Booklist

Ένα θέμα πλούσιο και συναρπαστικό… Η Ιστορία του γυναικείου στήθους αφήνει το πιο ισχυρό από τα σωματικά σύμβολα ολοκληρωτικά εκτεθειμένο αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα μυστήριο.
Washington Post Book World

To επιβλητικό πέρασμα της Γιάλομ μέσα από την ιστορία διαφωτίζει, διασκεδάζει και ερεθίζει με ποικίλους τρόπους.
The New York Times Book Review

Μια μοναδική ανάλυση για το ρόλο που έχει διαδραματίσει το γυναικείο στήθος σε όλη τη διάρκεια της δυτικής ιστορίας… Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Library Journal