1. Επιστήμη και Τεχνολογία
  2. Επιστημονική εκλαΐκευση
  3. Επιστροφή

Γράμματα σε έναν νέο επιστήμονα

Συγγραφέας: Edward O. Wilson

 

Εκδότης: Εκδόσεις Κάτοπτρο

 

Τιμή: 24,40 € 21,96 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2013
Τύπος: Σκληρό
Σελίδες: 234
Διαστάσεις: 21x14cm

ISBN

  •  978-618-5111-04-5

Περιγραφή

Την εποχή που η επιβίωση του είδους μας και του υπόλοιπου έμβιου κόσμου συνδέεται αλληλένδετα, και περισσότερο από ποτέ, με την κατανόηση της επιστήμης από μέρους μας, ο μεγάλος βιολόγος E. O. Wilson συγκέντρωσε στο παρόν βιβλίο το απόσταγμα εξήντα χρόνων έρευνας και διδασκαλίας, για να το προσφέρει στους φοιτητές, νέους και παλιούς μαζί. Σε όλη τη διάρκεια της θρυλικής σταδιοδρομίας του, ο Wilson αποκόμισε μια βαθιά γνώση ή, καλύτερα, μια φιλοσοφία των όσων απαιτούνται για μια επιτυχημένη επιστημονική σταδιοδρομία. Στο βιβλίο καταθέτει όχι μόνο τις πρακτικές συμβουλές του για το πώς μπορεί να επιτύχει η νέα γενιά, αλλά και γιατί είναι τόσο ζωτικό να τα καταφέρει.
Ο Wilson επιμένει ότι η επιτυχία στην επιστήμη δεν εξαρτάται από τις μαθηματικές δεξιότητες ή τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης, αλλά από το πάθος να εντοπίζεις ένα πρόβλημα και να το λύνεις. Σε ευρύτερο πλαίσιο, υποστηρίζει μια σύνθεση θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών μέσα στον 21ο αιώνα, σύνθεση που θα προσφέρει έμπνευση στις γενιές των νέων ανθρώπων και θα ενθαρρύνει την έμφυτη δημιουργικότητά τους, έτσι ώστε να εργαστούν για την επίλυση προβλημάτων που με οικτρό τρόπο αγνόησαν οι προηγούμενες γενιές.
Άλλοτε περιγράφοντας την κατάρρευση των άστρων και άλλοτε την εξερεύνηση των τροπικών δασών, ο Wilson ενσταλάζει τελικά στους αναγνώστες του την αγάπη για τα απέραντα θαύματα της επιστήμης και σταθερό θαυμασμό για τη σωστή θέση του ανθρώπινου όντος στο οικοσύστημα του πλανήτη. 

Περιεχόμενα

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
Ευχαριστίες
Πρόλογος: Έκανες τη σωστή επιλογή
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ
Πρώτα το πάθος, μετά η εκπαίδευση
Μαθηματικά
Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τι είναι επιστήμη;
Η δημιουργική διαδικασία
Τι απαιτείται
Έχεις τις καλύτερες προοπτικές επιτυχίας
Δεν άλλαξα ποτέ μου
Τα αρχέτυπα του επιστημονικού νου
Επιστήμονες, οι εξερευνητές του Σύμπαντος
ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ο μέντορας και η αρχή μιας σταδιοδρομίας
Τα άγια δισκοπότηρα της βιολογίας πεδίου
Ο τολμών νικά
Γνώριζε το θέμα σου εξονυχιστικά
Η ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η επιστήμη ως καθολική γνώση
Η αναζήτηση νέων κόσμων στη Γη
Η δημιουργία θεωριών
Μια βιολογική θεωρία σε μεγάλη κλίμακα
Η θεωρία στον πραγματικό κόσμο
ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
Η επιστημονική ηθική
Πίνακας ονομάτων


Έγραψαν για το βιβλίο:

• «Θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Ένα ευχαριστώ που θυμίσατε, σε εμένα και χιλιάδες άλλους, για ποιον λόγο γίναμε επιστήμονες. Το βιβλίο σας είναι, πρώτα και κύρια, ένα βιβλίο για το πάθος και την απόλαυση της ανακάλυψης. [...]»
—The New York Times Sunday Book Review

• «Σε αυτό τον θησαυρό πρακτικής και φιλοσοφικής καθοδήγησης, αποσταγμένη από εξήντα χρόνια πείρας, ο Wilson προσφέρει, ως μέντορας, την ακριβή δοσολογία συμβουλών για επιστήμονες όλων των κλάδων και όλων των ηλικιών. [...] Δεν πρόκειται για μια στομφώδη και βαθυστόχαστη φιλοσοφική πραγματεία σχετικά με τον τρόπο που αναπτύσσονται οι μεγάλες ιδέες. Εδώ ο Wilson μοιράζεται τη μεγάλη αγάπη του για την επιστήμη. Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν. [...]»
—Nature

• «...Από την πρώτη σελίδα, τα Γράμματα σε έναν νέο επιστήμοναχτύπησαν μια ευαίσθητη χορδή μέσα μου. Η πορεία από τον ενθουσιώδη αρχάριο έως τον επαγγελματία επιστήμονα είναι συναρπαστική, γεμάτη προκλήσεις, αλλά, συχνά, δύσκολη· και ο Wilson έχει όλα τα προσόντα να καθοδηγήσει και να συμβουλεύσει τη νέα γενιά. [...] Το βιβλίο είναι γεμάτο ανέκδοτα και κατασταλαγμένες συμβουλές, εμπνευσμένα από τις εμπειρίες του συγγραφέα κατά το ταξίδι του από το μικρό αγόρι στον διακεκριμένο λόγιο. [...]»
—Times Higher Education

• «Κάθε νέος επιστήμονας έχει πολλά να κερδίσει από την ανάγνωση του βιβλίου· αλλά και οι ώριμοι επιστήμονες θα βρουν πολλά για να αναλογιστούν τη δική τους εξέλιξη και το πώς εκπαιδεύουν τη νέα γενιά. [...]»
—PLOS Biology