1. Κρητική Λαογραφία
  2. Ιστορία και Πολιτική
  3. Ιστορία
  4. Ιστορία της Κρήτης
  5. Επιστροφή

Επιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες Α’ & Β’ Τόμος

Συγγραφέας: Γεώργιος Παναγιωτάκης

 

Εκδότης: Παναγιωτάκης Γεώργιος

 

Τιμή: 80,00 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Απρίλιος 2019
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 853
Διαστάσεις: 29x21cm

ISBN

  •  978-960-874416-9-0

Περιγραφή

Ο συγγραφέας από τον πρόλογο του βιβλίου:

«Η Κρήτη στη μακρόχρονη και ανηφορική ιστορική της πορεία, είχε την ατυχία να εναλλάσσονται στο χώρο της οι αλλόθρησκοι ή αλλόδοξοι κατακτητές της.

Αν  και είχε σύμμαχο αυτό το θλιβερό προνόμιο, δεν παύει σ’ όλες τις εποχές να αναδεικνύει προσωπικότητες της επιστήμης, των γραμμάτων και της τέχνης.

Οι προσωπικότητες αυτές, που διαπρέπουν μέσα ή έξω από την Κρήτη, αποτελούν το «εύλαλο στόμα της» και το  νήμα, το οποίο συνδέει τις παλιότερες με τις νεότερες γενιές.

Έτσι, αν ο θάνατος για τους πολλούς σημαίνει αφανισμό, αιώνια σιγή και αδράνεια, οι παραπάνω κατηγορίες αποτελούν δίδαγμα, προτροπή, παράδειγμα προς μίμηση και ακόμη τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.

Ο άτεγκτος και ασεβής όμως από τη φύση του χρόνος, στέκεται αδιάφορος στο  έργο τους και την πολύτιμη προσφορά τους, επενεργώντας έτσι καταλυτικά στη δημιουργική τους παρουσία, ενώ όπως λέχθηκε το παρόν είναι το ζωντανό συνολικό άθροισμα ολόκληρου του παρελθόντος.


Στη σύγχρονη μάλιστα εποχή των μεγάλων εθνολογικών, πολιτιστικών και κοινωνικών τριγμών και ανακατατάξεων, ο κίνδυνος περιθωριοποίησής τους εμφανίζεται περισσότερο άμεσος και απειλητικός. Σ’ αυτή την ιστορική αποφλοίωση, που τους επιφυλάσσει ο χρόνος,  η αντίσταση αποτελεί την πιο αποτελεσματική ενέργεια.

Και η αντίσταση αυτή εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Ένας βασικός απ’ αυτούς τρόπος, είναι να ανευρεθούν οι διάσπαρτες αυτές προσωπικότητες, να ανασυρθούν από το βάθος του χρόνου και να φωτιστεί το πολύπλευρο και σε μεγάλο βαθμό άγνωστο έργο τους.

Μια ειδική πολυτελής γι’ αυτούς έκδοση, είναι καιρός να κυκλοφορήσει ως προγονική μαρτυρία. Η έκδοση αυτή δεν αποτελεί τιμή μόνο γι’ αυτούς. Στέκεται και ως αφορμή πνευματικής επαφής και γνωριμίας με το έργο τους, καθώς και ως επιμνημόσυνη αναγνώριση της προσφοράς τους.


Το έργο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως παρακαταθήκη χρήσιμη για τις επιγενόμενες γενιές, οι οποίες θα αισθάνονται μια γοητευτική υπερηφάνεια, για τους πρωτοποριακούς προγόνους τους.

Η ερευνητική μας προσπάθεια στην προγονική αυτή σύναξη, κινείται στη λογική αυτή, ανατρέχει στο βαθύ ιστορικό παρελθόν με τις προσωπικότητες που έχει αναδείξει και φτάνει μέχρι τις μέρες μας σχεδόν.

Λόγιοι, ποιητές, κληρικοί, μουσικοί, ολυμπιονίκες, στρατιωτικοί, αγωνιστές της ελευθερίας, γλύπτες, καλλιτέχνες, ζωγράφοι, αγιογράφοι, πολιτικοί, ευεργέτες, δωρητές και άλλες προσωπικότητες με την κυρίαρχη ιδιότητά τους αποκρυπτογραφούνται και δημοσιοποιούνται. Φωτίζονται έτσι πλέρια στην εκδοτική αυτή προσπάθεια με τον αναστατικό της χαρακτήρα.

Όλοι αυτοί, που είναι «σάρξ εκ της σαρκός» του κρητικού λαού, τον κάνουν να αισθάνεται ξεχωριστή ικανοποίηση και δικαιολογημένη υπερηφάνεια.

Ευχαριστώ όλους εκείνους, που αγκάλιασαν τα βήματα της σκέψης μου και συμπορεύτηκαν μ’ αυτή, προτρέποντας και παροτρύνοντας την παρούσα έκδοση.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσα τη σύζυγό μου για την κατανόηση  και βοήθεια που επέδειξε στη μακρόχρονη απασχόλησή μου για τη συγγραφή και επιμέλεια της έκδοσης».