1. Ιστορία και Πολιτική
  2. Ιστορία
  3. Επιστροφή

Εμφύλια πάθη 23+2 νέες ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο (Νέα Εμπλουτισμένη Έκδοση)

Συγγραφέας: Καλύβας Στάθης Μαραντζίδης, Νίκος Α.

 

Εκδότης: Μεταίχμιο

 

Τιμή: 19,90 € 17,91 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2016
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 528
Διαστάσεις: 21x14cm

ISBN

  •  9786180300680

Περιγραφή

Τα "Εμφύλια Πάθη" προσεγγίζουν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο μέσα από 23 κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, ξεκινώντας από το τι είναι εμφύλιος πόλεμος και καταλήγοντας στην κληρονομιά που μας άφησε. Με συνοπτικό τρόπο και άμεση γραφή, ο Στάθης Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης επιχειρούν μια συνολική ερμηνεία ενός σύνθετου και πολύμορφου γεγονότος που δίχασε έναν λαό και κατέστρεψε μια χώρα, τραυματίζοντας τη συλλογική τους μνήμη και ταυτότητα. Ο εμφύλιος πόλεμος παρέμεινε για πολλά χρόνια πηγή εντάσεων, διχόνοιας και παθών.
Σήμερα όμως έχουμε πια τη δυνατότητα να τον ξανασκεφτούμε με ψύχραιμο και τεκμηριωμένο τρόπο, όχι απαραίτητα για να εντοπίσουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, και σίγουρα όχι για να αναπαραγάγουμε τη διχόνοια που μοίρασε απλόχερα, όσο για να ανακαλύψουμε τις ποικιλόμορφες πτυχές και διαστάσεις του έτσι όπως αναδύονται μέσα από δεκάδες πρόσφατες έρευνες. Το βιβλίο αποτελεί μια συμβολή στη συλλογική μας αυτογνωσία, στοχεύοντας να αντικαταστήσει τα εμφύλια πάθη με την εμβάθυνση, τη γνώση και τελικά την ωριμότητα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Οι συγγραφείς απαντούν συνοπτικά, και όσο πιο απλά επιτρέπει το αντικείμενο, σε 23 ερωτήσεις αναφορικά με τον ελληνικό εμφύλιο. Ερωτήματα για το εάν τα όσα συνέβηκαν στην Ελλάδα από την περίοδο της Κατοχής μέχρι και το 1949 συνιστούν όντως Εμφύλιο Πόλεμο ή κάτι άλλο (π.χ. Επανάσταση, εμφύλιες συγκρούσεις), για τη φυσιογνωμία και τη δομή του ΚΚΕ από την ίδρυσή του μέχρι την Κατοχή, για τα Δεκεμβριανά, για την έναρξη του Εμφυλίου, για τον δοσιλογισμό και τους δοσίλογους, για να αναφερθούμε σε ορισμένα από αυτά, απαντιούνται με γλώσσα απλή και συγκεκριμένη, με παραπομπές σε γεγονότα, ντοκουμέντα, βιβλιογραφία.
Είναι άραγε οι δυο συγγραφείς-επιστήμονες "αμόλυντοι" από ιδεολογίες ή, ακόμη, και προκαταλήψεις; Και βέβαια όχι. Πώς θα ήταν δυνατόν; Αυτό που διεκδικούν δεν είναι η -αδύνατη, ούτως ή άλλων- αντικειμενικότητα, αλλά τον σεβασμό στην επιστημονική μεθοδολογία, από τη μία, και στην ανεξαρτησία της φωνής τους, από την άλλη (ότι δεν υπηρετεί κόμματα ή το κράτος ή κάποιο κυρίαρχο μύθο). Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο αυτό προσφέρεται για διάλογο ακόμη και με όσους υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν διαφορετική εικόνα ή αντίληψη για τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο δεν αποκλείει την διαφορετική άποψη, απλώς στιγματίζει την "στρατευμένη", πολιτικά, Ιστοριογραφία. (Λεωνίδας Καλούσης, BookPress.gr, 16/10/2015)
Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Τι είναι εμφύλιος πόλεμος;
Ήταν οι συγκρούσεις της περιόδου 1943 - 1949 εμφύλιος πόλεμος;
Τι προηγήθηκε του εμφύλιου πολέμου;
Τι είδους κόμμα ήταν το ΚΚΕ;
Πότε και πως ξεκίνησε και οργανώθηκε η Αντίσταση;
Τι ήταν και γιατί κυριάρχησε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;
Τι ήταν ο δωσιλογισμός και ποιοι ήταν οι δωσίλογοι;
Πως ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος;
Τι ήταν τα Δεκεμβριανά;
Τι ήταν και γιατί απέτυχε η Συμφωνία της Βάρκιζας;
Τι ήταν η "λαοκρατία" και τι η "εαμοκρατία";
Τι επιδίωκε το ΚΚΕ στην Κατοχή και την Απελευθέρωση;
Πως και πότε επέλεξε (ξανά) τη σύγκρουση το ΚΚΕ;
Πως κλιμακώθηκε η εμφύλια σύρραξη το 1946;
Ποιος ήταν ο ρόλος των Βρετανών;
Ποιος ήταν ο ρόλος των Αμερικανών;
Ποιος ήταν ο ρόλος των Σοβιετικών;
Τι ήταν ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας;
Πόσο σημαντική ήταν η υλική βοήθεια που έλαβε ο Δημοκρατικός Στρατός από τις λαϊκές δημοκρατίες;
Τι ήταν το "παιδομάζωμα" και για ποιο λόγο έγινε;
Ποιοι ήταν οι πολιτικοί πρόσφυγες;
Γιατί κέρδισε ο Ελληνικός Στρατός και ηττήθηκε ο Δημοκρατικός Στρατός;
Τι κληρονομιά μας άφησε ο εμφύλιος πόλεμος;
Ευρετήριο

Σχετικά προϊόντα