1. Κρητική Λαογραφία
  2. Λευκώματα
  3. Κρήτης
  4. Επιστροφή

Ελληνικές Παραδοσιακές φορεσιές - Κρήτη

Συγγραφέας: Γήσης Παπαγεωργίου

 

Εκδότης: Μίλητος

 

Τιμή: 100,00 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2013
Τύπος: Σκληρό
Σελίδες: 168
Διαστάσεις: 29x21cm

ISBN

  •  978-960-492-043-3
  •  978-960-492-043-3

Περιγραφή

Η έκδοση της σειράς των εθνικών παραδοσιακών ενδυμασιών από την Ελληνοαμερικανική Ένωση, με την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αναδεικνύει τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση σημαντικού έργου στον τομέα του πολιτισμού. Ο ανά χείρας τόμος εμπλουτίζει τη βιβλιογραφία σχετικά με τις ενδυμασίες της Κρήτης και συμβάλλει στη διάσωση και διαφύλαξη στοιχείων που συνθέτουν την πλούσια λαϊκή κληρονομιά του νησιού, αναπόσπαστου μέρους της εθνικής μας ταυτότητας.
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, εθνικό κέντρο τεκμηρίωσης του λαϊκού πολιτισμού, ανταποκρίθηκε με ευθύνη στο αίτημα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης για συνεργασία στη δωδεκάτομη έκδοση των Ελληνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών με σχέδια του γνωστού καλλιτέχνη Γήση Παπαγεωργίου, του οποίου η επίπονη και μακρόχρονη έρευνα έδωσε ένα εξαιρετικό και ενδιαφέρον αποτέλεσμα με τη ζωγραφική απόδοση εκατοντάδων ενδυμασιών από τον ελληνικό χώρο. Η Διευθύντρια του Κέντρου Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη ανέλαβε την επιστημονική τεκμηρίωση των σχεδίων και του συγκεντρωθέντος πλούσιου υλικού της έκδοσης. Έτσι κυκλοφορήθηκαν το 2010 οι δύο πρώτοι τόμοι, που αναφέρονται στη Μακεδονία και τη Θράκη, το 2011 δύο ακόμη τόμοι που αναφέρονται στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο αντίστοιχα και το 2012 ο τόμος με τις παραδοσιακές ενδυμασίες της Κύπρου.
Η Ακαδημία Αθηνών συγχαίρει την Ελληνοαμερικανική Ένωση για την πρωτοβουλία της να αναλάβει τη λαμπρή έκδοση του μεγάλης σημασίας έργου του Γήση Παπαγεωργίου, καθώς και το Κέντρο Λαογραφίας το οποίο είναι αρωγός σ' αυτή την προσπάθεια, και εύχεται τη συνέχιση και την ολοκλήρωσή της.