1. Συγγραφείς
  2. Τάκης Θεοδωρόπουλος

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι σύγχρονος Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας - μυθιστοριογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε Συγκριτική φιλολογία, θεατρολογία, και Ανθρωπολογία του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στο Παρίσι, την περίοδο 1972 - 1981.

Με την επιστροφή του στη Ελλάδα ασχολήθηκε αρχικά με τη δημοσιογραφία και ήταν ο πρώτος διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού περιοδικού "Το τέταρτο" που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις. Από το έτος 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο και είναι μόνιμος συνεργάτης της ημερήσιας εφημερίδας "Τα Νέα".

Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν ιδιαίτερα το "Αδιανόητο τοπίο", "Η Πτώση του Νάρκισσου", "Η Τρέλλα του μεσημεριού", καθώς επίσης και φιλοσοφική του παρωδία "Οι Εφτάψυχες των Αθηνών" που έχουν ήδη μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές ξένες γλώσσες (βουλγαρική, γαλλική, ολλανδική, ιταλική, σερβική και τουρκική). Επίσης το θεατρικό του έργο "Όσοι έχασαν τον ύπνο τους" ανεβάστηκε στο θέατρο Αμόρε της Αθήνας το 1997 και το 2004 παίχτηκε στη Λευκωσία.

Το 1999 o Τ. Θεοδωρόπουλος βραβεύτηκε από το ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημά του "Η Δύναμη του σκοτεινού Θεού". Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία τον τίμησε με το μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας που θεωρείται ένα από τα μεγάλα βραβεία στον τομέα της Γαλλοφωνίας.

Τον Μάρτιο 2010 διορίστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, οπότε και αποχώρησε για προσωπικούς-επαγγελματικούς λόγους.