1. Συγγραφείς
  2. George Lois

George Lois

O Γιώργος Λόης είναι ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς, σχεδιαστές και καλλιτεχνικούς διευθυντές ανά τον κόσμο.

Τα 92 εξώφυλλα που σχεδίασε για το περιοδικό Esquire από το 1962 έως το 1972 «άφησαν» εποχή και κοσμούν τη μόνιμη συλλογή του MoMA (Μουσείου Μοντέρνας τέχνης).

Κυρίαρχη φυσιογνωμία της βιομηχανίας των media σε μια εποχή όπου η διαφήμιση έκανε τον κόσμο να γυρίζει, μαχητικός ακτιβιστής και στενός φίλος του Μοχάμεντ Άλι και του Μπομπ Ντίλαν.

Γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1931 στο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική, της Βασιλικής και του Χαράλαμπου Λόη, ενός ανθοπώλη στο Μπρονξ.

Αν και πήρε υποτροφία για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Syracuse, προτίμησε το Ινστιτούτο Pratt, όπου έμεινε μόνο ένα χρόνο και το εγκατέλειψε. Δούλεψε με τον Reba Sochis μέχρι που στρατολογήθηκε στον Πόλεμο με την Κορέα. Επιστρέφοντας δούλεψε στη διαφήμιση στον τομέα Μέσων και Εκτυπώσεων του CBS.

Το 1959 προσελήφθη από το διαφημιστικό πρακτορείο Doyle Dane Bernbach. Μετά ακολούθησε το Papert Koenig Lois που δημιούργησε μαζί με τον Fred Papert και τον Julian Koenig. Το 1967, έφυγε και δημιούργησε το Lois, Holland, Callaway.

Το τελευταίο πρακτορείο του ήταν το Lois/USA και σε αυτό δημιούργησε αρκετές αξιομνημόνευτες διαφημιστικές καμπάνιες μέχρι το 1999. Το 1968 δημιούργησε την καμπάνια «When You Got It, Flaunt It» που προσέφερε στην αεροπορική εταιρεία Braniff αύξηση 80% στις κρατήσεις!

Στα διαφημιστικά που έκανε για την τηλεόραση πρωταγωνίστησαν διάσημοι όπως ο Andy Warhol και ο Sonny Liston Οι διαφημιστικές του καμπάνιες εδραίωσαν μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα brands ανά τον κόσμο –με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το MTV.

Ο Λόης είναι το μόνο πρόσωπο που κατάφερε να κατακτήσει όλα τα ακόλουθα: στην Αίθουσα Δόξας των Διευθυντών Τέχνης, στη Λέσχη Creative Hall of Fame, βραβεία εφ΄ όρου ζωής από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γραφικών Τεχνών, στην Εταιρεία Σχεδιαστών Εντύπων, καθώς και να γίνει θέμα στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών. Είναι επίσης στην αμερικανική Ομοσπονδία Διαφήμισης Hall of Fame. Ο ίδιος είναι το θέμα της ταινίας Art & Copy