1. Λογοτεχνία
  2. Μυθιστόρημα και Νουβέλα
  3. Ιστορικό Μυθιστόρημα
  4. Επιστροφή

Πατέρα Γκρέκο

Συγγραφέας: Μπάμπης Πλαϊτάκης

 

Εκδότης: Mystis

 

Τιμή: 11,80 € 10,70 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: 2001
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 244
Διαστάσεις: 21x14cm

ISBN

  •  978-960-.....
  •  978-960-6655-81-4
  •  978-284-6330-81-7
  •  0

Περιγραφή

Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο γιος του Γιωργής Μανουήλ συλλαμβάνεται και κλείνεται στην εκκλησία του νοσοκομείου Ταβέρα στο Τολέδο. Εκεί, ανήμπορος να ολοκληρώσει μια μεγάλη παραγγελία από πίνακες και εικονοστάσια, ανακαλεί στη μνήμη του τη ζωή του πατέρα του.
Θυμάται τα χρόνια του Γκρέκο στη βενετοκρατούμενη γενέτειρά του, την Κρήτη, τα χρόνια στη Βενετία, όπου συμπλήρωσε τη ζωγραφική του παιδεία, τη διαμονή του στη Ρώμη και την εκδίωξή του από το παλάτι Φαρνέζε και, τέλος, τη ζωή του στην Ισπανία της Ιεράς Εξέτασης. Εκεί, ο Γκρέκο έρχεται αντιμέτωπος με το Μέγα Ιεροεξεταστή, τον άνθρωπο που προσπαθεί να αποδείξει ότι το έργο του είναι αιρετικό για να τον καταδικάσει και να τον στείλει στην πυρά... Τα όπλα που διέθετε ο πατέρας του, ήταν τα σύνεργα της τέχνης του...
Αυτός, όμως;
Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος περνάει όλη η ζωή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, οι προβληματισμοί του επάνω στην Τέχνη, οι διαμάχες του με την Καθολική Εκκλησία, ενώ, ταυτόχρονα, διαγράφεται ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του.

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη Ο ΓΚΡΕΚΟ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ κυκλοφόρησε και στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο MYSTIS.

Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και στη σύγκρουσή του με τον πανίσχυρο Μέγα Ιεροεξεταστή.

Το πόνημα του Πλαϊτάκη - που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηράκλειο τον Οκτώβριο του 2001, είχε κυκλοφορήσει στην πρώτη του έκδοση στην Ελλάδα με τον τίτλο ΠΑΤΕΡΑ ΓΚΡΕΚΟ και σε δεύτερη έκδοση από τις εκδόσεις Εξάντας με τον τίτλο Ο ΓΚΡΕΚΟ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ.

Το βιβλίο απέσπασε το ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ στον πανελλήνιο διαγωνισμό ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2004.

Το 2005 κυκλοφόρησε στη Γαλλία με τον τίτλο

LE GRECO ET LE GRAND INQUISITEUR από τις εκδόσεις Alteredit και το 2010 στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο Giunti.

Ωστόσο το ταξίδι του βιβλίου του Πλαϊτάκη δεν έχει σταματήσει καθώς έχει κυκλοφορήσει στην Ισπανία και στην Κίνα.