1. Λογοτεχνία
  2. Παγκόσμια πεζογραφία
  3. Επιστροφή

14

Συγγραφέας: Jean Echenoz

 

Εκδότης: Ίκαρος

 

Τιμή: 13,00 € 11,70 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: 2014
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 112
Διαστάσεις: 21x14cm

ISBN

  •  978-960-572-015-5

Περιγραφή

Ο Jean Echenoz, σε μόλις εκατό σελίδες ενός μυθιστορήματος που αρχίζει με την περιγραφή μιας διπρόσωπης καλοκαιρίας και τελειώνει με τη γέννηση ενός ανθρώπου, εξαερίζει και τις πιο μεφιτικές σελίδες της Ιστορίας με τις απαράμιλλες αφηγηματικές ψιλοβελονιές του και, κυρίως, με τις μαγγανείες του πικρού του χιούμορ που ξορκίζουν το Κακό και την κακή λογοτεχνία.

Κριτικές για το «14» του Jean Echenoz.

Το 14, ούτε πολεμική περιπέτεια ούτε ιστορική τοιχογραφία, είναι ένα απ’ αυτά τα μυθιστορήματα που φωτίζουν την πραγματικότητα ρίχνοντάς της μια ματιά λοξή. Ο συγγραφέας κατορθώνει να μετατοπίσει την προσοχή μας από την ιστορία της ανθρωπότητας στις ιστορίες κάποιων ανθρώπων με κοινά βιώματα, χωρίς καμία διάθεση να συγκαλύψει τις σφαγές, τους πόνους και το θάνατο.

Florence Bouchy, “Le Monde”

Mετά το θαυμάσιο τρίπτυχο των «φανταστικών βίων» του γύρω από τον Μορίς Ραβέλ, τον Εμίλ Ζάτοπεκ και τον Νίκολα Τέσλα, αναρωτιόμασταν πού θα οδηγούσε τον Εσνόζ αυτή η μελαγχολική καμπή της γραφής του, η έντεχνα καλυμμένη από ένα κράμα ειρωνείας, χιούμορ και κομψότητας που είναι το στιλιστικό χαρακτηριστικό του. Η αξιοθαύμαστη απάντηση είναι το 14: ένας στοχασμός για τη μοίρα του ανθρώπου, αλλά και των γενεών.

Nathalie Crom, “Télérama”

Το 14 είναι πολεμική αφήγηση και, ταυτόχρονα, μια κριτική ματιά στις πολεμικές αφηγήσεις. Ο Εσνόζ, κρατώντας τις αποστάσεις του, πραγματεύεται τα χρόνια του πολέμου όπως το Ραβέλ αφηγούνταν τον συνθέτη ή ο Δρόμος αντοχής τον Ζάτοπεκ. Οι διαφορετικοί ρυθμοί στην περιγραφή των μαχών, οι αποκαλύψεις για το ρόλο του αλκοόλ στον πόλεμο, η εξέχουσα θέση των ζώων ή των τεχνικών καινοτομιών όπως τα ασφυξιογόνα αέρια, δίνουν τον τόνο στο μυθιστόρημα, όπως οι εφευρέσεις του Τέσλα έδιναν το ρυθμό τους στις Αστραπές.

Norbert Czarny, “Le blog de l’École des Lettres”