1. Λογοτεχνία
  2. Νεοελληνική λογοτεχνία
  3. Θεατρικά Έργα
  4. Επιστροφή

Από την παράνοια στους αλγόριθμους : Η Δέκατη έβδομη νύχτα και άλλες διαδρομές

Συγγραφέας: Απόστολος Δοξιάδης

 

Εκδότης: Ίκαρος

 

Τιμή: 21,20 € 19,08 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Οκτώβριος 2009
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 365
Διαστάσεις: 24x17cm

ISBN

  •  960-8399-43-2

Περιγραφή

Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκεται η ζωή και το έργο του μεγάλου αυστριακού μαθηματικού Κουρτ Γκέντελ, πατέρα του φημισμένου θεωρήματος της μη πληρότητας, καθώς και η διανοητική περιπέτεια της φιλοσοφικής θεμελίωσης των μαθηματικών, που οδήγησε σε αυτό.

Αν και στο βιβλίο περιέχεται ολόκληρο το κείμενο του θεατρικού έργου Η Δέκατη έβδομη νύχτα, το μεγαλύτερο μέρος του είναι δοκιμιακό. Στο πρώτο δοκίμιο, ο συγγραφέας συζητά το ευρύτερο ζήτημα των λογοτεχνικών έργων που παίρνουν το θέμα τους από τα μαθηματικά και εξειδικεύει, στη συνέχεια, τον προβληματισμό αυτό στη μακρά πορεία που τον οδήγησε στη Δέκατη έβδομη νύχτα. Στο δεύτερο κείμενο ο συγγραφέας, υιοθετώντας τη μορφή του διαλόγου, μας οδηγεί σε μια εκτενή ψυχο-ιστορική ματιά στην περιπέτεια της θεμελίωσης των μαθηματικών. Η εξέλιξη αυτής της πορείας περιέχει ένα συναρπαστικό παράδοξο. Μέσα από την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων μεγαλοφυιών ανθρώπων να λύσουν τα αφηρημένα φιλοσοφικά προβλήματα των μαθηματικών, γεννήθηκε η πιο πρακτική και πιο χρήσιμη εφεύρεση του εικοστού αιώνα: ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Όπως δείχνει με πολλούς τρόπους αυτό το βιβλίο, η περιπέτεια που καταλήγει στον Γκέντελ και τη μη πληρότητα δεν είναι απλώς και μόνο μια επιστημονική έρευνα, αλλά ταυτόχρονα μια βαθειά ανθρώπινη, βασανιστική και ηρωική πορεία αναζήτησης, από το σκοτάδι στο φως, από τον παραλογισμό στον λόγο, από την παράνοια στους αλγόριθμους.